ОИК

В „Арена Армеец“ на вота: БГ филми и „Не се сърди човече“ за членовете на СИК

Специално електронно приложение ще помага на членовете на секционните комисии в София при отчитането на резултатите от вота в неделя. Целта е да се намалят грешките в протоколите и така да се ускори процесът по отчитане на данните в “Арена Армеец”, където ще се помещава ОИК – София. Приложението е разработено от ОИК – София.

“Това са най-сложните и тежки избори, а в София ще е още по-сложно, защото ще се гласува с 3 бюлетини, а в 32 кметства – с 4. Това означава, че трябва да приемем над 4800 протокола. Само този за общински съветници е 18 страници. Затова разработихме ориложението и съветваме членовере на секционните комисии първо да въведат данните от гласуването в него, за да са сигурни, че няма грешки и след това – в самите протоколи. Приложението е достъпно на сайта на ОИК”, каза шефката на ОИК – София Полина Витанова.

На проведените обучения са присъствали около 80% от членовете на СИК, които в неделя ще броят бюлетините. В столицата ще има 1609 секции.

Над 4800 членове на секционни комисии ще се съберат в “Арена Армеец” след края на изборния ден. Те ще влизат през 3 входа. Осигурени са 140 технически сътрудници, които ще им помагат. В залата ще има обособени кътове с екрани, на които ще се прожектират български филми. Осигурени са и игри – табла, карти, “Не се сърди човече”, с които членовете на СИК да запълват времето си, докато чакат да отчетат данните. Ще има и 5 медицински пункта.

“Никой няма да бъде заключван. Призовавам за търпение и спокойствие. Изчакване ще има със сигурност. Разбирате, че на един член на СИК се падат по 120 протокола. Но ще направим всичко възможно нещата да се случат по най-добрия възможен начин”, увери Витанова.

- реклама -