Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември

Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември тази година, като вече е разписана нейната функционална спецификация.

Това беше докладвано на здравния министър Костадин Ангелов от ръководния екип в Министерството на здравеопазването, ангажиран с изграждането на Националната здравно-информационна система.

Направената днес презентация на свършеното до момента по НЗИС показва, че изпълнението на поетите ангажименти по изграждането на системата върви в разписаните срокове. По всяко едно от направленията на НЗИС се работи ежеседмично и с представители на съсловните организации.

До края на годината се предвижда да бъде готова и функционалната спецификация на  електронното направление, информираха експертите, които работят по системата. Те подготвят и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани.

„Пациентът отива на едно място при специалиста и след това отива в аптеката и си получава медикаментите. Това е финалната ни цел“, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Въвеждането на електронната рецепта ще спести време и разходки на пациентите.

„Това цялото разтакаване по аптеки – па връщане. Ще може да се оправи по дигитален път“, каза д-р Николай Бръзналов – общопрактикуващ лекар за БНТ.

„Според мен от 3 до 6 месеца е един оптимален срок, в който могат да се усетят, нека да го наречем всички „скърцащи елементи в системата, ако има такива“, каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Тепърва ще се решава как ще се идентифицираме, за да получим лекарствата си с електронна рецепта. Ще се обсъжда и как можем да вземем медикаментите на близък или роднина.

- реклама -