Газпром електроенергийната
Снимка: БГНЕС

Няма риск от режим на тока, увери енергийният министър – ВИДЕО

Електроенергийната система е стабилна. Има излишък от електроенергия. Няма опасност от режим на тока, увери служебният министър на енергетиката Николай Павлов. По думите му, разполагаме с резерв да се покрият нуждите на страната, дори ако загубим единия блок на АЕЦ „Козлодуй“ поради авария.

До момента в АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ 2 не са регистрирани аварии, което показва, че „системата е в отлично състояние“, отчете министърът. Той припомни, че вчера е взето решение за възстановяване на износа на електроенергия.

Служебният министър на енергетиката обеща да работи за постигане на физическата стабилност и подобряване на финансовото състояние на сектора. „Има дружества, които са в отлично финансово състояние. Има и такива, в които има по какво да се работи“.

Назначен е анализ на всяко от дружествата, като се изисква и оптимизация на паричните потоци. „Първите резултати са налице, но трябва да минат всички разговори, да приключи финансовата 2016 година и в края на месеца или началото на следващия ще обявим кое дружество, какви финансови резерви има“, посочи служебният министър.

Рекордно потребление на природен газ през януари

Заради студеното време от Нова година досега има рекордно потребление на природен газ за страната. Основните потребители на природен газ са били топлофикационните дружества. В газовия сектор няма проблем с доставките и с транзита.

- реклама -