Елексир на младостта: Защо ни е нужен колагенът и как да си го набавим?

Елексир на младостта: Защо ни е нужен колагенът и как да си го набавим? Колагенът, е най-обилният протеин в човешкото тяло и представлява основната структура на кожата, косата, ноктите, сухожилията, ставите и други тъкани.

Този важен протеин играе ключова роля за поддържане на здравето и младостта на кожата, съхраняване на сухожилията и ставите, както и подобряване на здравето на косата и ноктите.
За какво ни е нужен колагена?

Поддържане на здравето на кожата

Колагенът осигурява еластичност и стегнатост на кожата. С възрастта нивата на колаген намаляват, което води до появата на бръчки, изсушаване и загуба на еластичност. Приемът на колаген може да подобри кожния вид и да предотврати стареенето на кожата.

Подпомагане на здравето на сухожилията и ставите

Колагенът, играе важна роля за здравето на сухожилията и ставите, като ги поддържа гъвкави и стабилни. Приемът на колаген може да помогне при ставни болки и проблеми със сухожилията, пише dnes.bg.

Здравето на косата и ноктите

Колагенът, подпомага растежа на косата и здравето на ноктите. При недостиг на колаген, косата може да стане по-тънка и склонна към накъсване, а ноктите – крехки.

Подобряване на мускулната маса и обема

Колагенът, е важен за здравето на мускулите и може да подпомогне за постигането на по-добри резултати в тренировките.

Здравето на червата

Колагенът е важен за здравето на червата и може да помогне при проблеми като синдром на раздразненото черво (IBS) и леки храносмилателни проблеми.

Как да си набавим колаген?

Колагенът може да се приема чрез храна и добавки.

Някои храни, като пилешки, телешки, свински и рибен бульон, съдържат естествен колаген.

Някои хора твърдят, че морският колаген е един от най-лесно усвоимите.

Въпреки че яйцата не съдържат съединителна тъкан, както много други животински продукти, белтъците имат големи количества пролин, една от аминокиселините, необходими за производството на колаген.

Чесънът може да добави повече от просто вкус към вашите пържени картофи и ястия с паста. Това също може да повиши производството на колаген. Чесънът е с високо съдържание на сяра, което е микроелемент, който помага за синтезирането и предотвратяването на разграждането на колаген.

Всички знаем, че листните зеленчуци са ключов играч в здравословната диета. Както се оказва, те могат да предложат и естетически предимства. Спанакът, кейлът, манголдът и другите зелени салати получават цвета си от хлорофила, известен със своите антиоксидантни свойства. Някои проучвания показват, че консумацията на хлорофил увеличава производството на колаген в кожата.

Друг вариант е приемът на колагенови добавки, които се предлагат в различни форми – таблетки, капсули, прах или течност.

Важно е да се обърне внимание на качеството на колагеновите добавки и да се консултира с медицински специалист преди началото на приема. Както и при всяка добавка, дозировката и начина на прием трябва да се придържат към препоръките на производителя и специалиста.

- реклама -