коровавирус епидемична обстановка, коронавирус, Министерски съвет, решение
сн. БГНЕС

„Ел Паис“: Европейските здравни експерти подцениха COVID-19

Здравните експерти, съветващи Европейския съюз, значително подцениха заплахата от новия коронавирус през февруари, точно преди пандемията да се разпространи в целия континент.

Това съобщи испанският вестник „Ел Паис“.

Европа е имала общо 167 668 смъртни случая от COVID-19 от 1 919 572 случая, откакто вирусът се появи в Китай през декември, според AФП.

Позовавайки се на протоколи от среща на 18 февруари на служители от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), базиран в Швеция, „Ел Паис“ твърди, че експертите преценили, че рискът от COVID-19 е „нисък“ за населението и „нисък до умерен“ за здравните системи на ЕС.

„Прочитайки този документ три месеца … по-късно, очевидно е, че никой присъстващ здравен служител там не е предвидил какво ще се случи“, пише в „Ел Паис“.

„Техническият консултативен комитет смяташе, че COVID-19 представлява„ нисък “риск за европейското население и бяха отправени само няколко предупреждения относно опасността от вируса, необходимостта да се установи дали той вече е в Европа и необходимостта от мерки за предотвратяване на разпространението му. „

Имаше само около 45 случая с коронавирус в Европа, когато срещата се проведе и по-голямата част от тях бяха хора, пътуващи от Азия или техните контакти, каза „Ел Паис“.

„80-годишен китайски турист от Ухан, центърът на пандемията на коронавирус, също почина в Париж. ECDC проучва тези случаи и подчертава, че местното заразяване „изглежда е незначително“, с няколко зарази, които са лесни за проследяване“, пише вестникът.

Три дни след срещата е в Северна Италия е открито огнище на заразата. Оттогава там са починали над 32 000 страдащи от COVID-19.

„Те подцениха вируса“, каза Даниел Лопес Акуна, бивш служител на Световната здравна организация.

- реклама -