Тежка загуба за партията на Меркел на изборите в провинция Хесен

Партията на Ангела Меркел претърпя тежка загуба на ключовите регионални избори в провинция Хесен, показват предварителните данни от вота, съобщава АФП.

ХДС остава най-голямата партия в местния парламент, но губи около 10 % подкрепа и взима едва 28 на сто от гласовете. По-малките коалиционни партньори на политическата формация – Социалдемократите пък понесоха загуба от 11 % и получиха едва 20 на сто подкрепа.

Прогнозите дават между 12 и 13 процента подкрепа за дясната „Алтернатива за Германия“, която за първи път ще има свое представителство в местния парламент на Хесен.

Социалдемократическата партия на Германия (СДП), младши партньор в правителство на канцлера Ангела Меркел, заплашиха да напуснат коалицията.

СДП са силно разтърсени от негативните резултати от изборите в Хесен и обвиняват именно противоречията в Берлин за тежките резултати.

„Състоянието на правителството е неприемливо“, заяви на пресконференция в Берлин генералният секретар на СДП Андреа Налес. Той настоя ХДС да се съгласи на „ясна и обвързваща пътна карта за провеждане на политики в интерес на гражданите“, чиято реализация ще бъде оценена през следващия септември, когато е и средата на мандата на правителството.

„Тогава ще решим дали това правителство е подходящото място за нас“, добави тя, с което намекна, че оглавяваната от нея партия може да напусне коалицията.

Социологическите проучвания обаче сочат, че при евентуални предсрочни избори СДП ще загуби много повече от ХДС на Меркел.

 

- реклама -