Екзакта: ГЕРБ води с 8%, „Продължаваме промяната“ и БСП в оспорвана надпревара за второто място

Към 5 ноември ГЕРБ има най-висока електорална тежест и запазва позицията си на първа политическа сила. ГЕРБ разширява влиянието си сред хората на възраст между 30 и 60 години и сред жителите на градовете извън столицата, това показват данните от национално изследване на Екзакта Рисърч Груп, което е проведено в периода 29 октомври – 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани.

Цифрите показват още, че е много оспорвана надпреварата за второто място. Това, кой ще е втори, е важно на фона на очакванията за поредно проблемно сформиране на нов кабинет, анализират от Екзакта. За второто място се конкурират „Продължаваме промяната“ и БСП. „Продължаваме промяната“ има минимална преднина.

От началото на кампанията ИТН губи между 2 и 3 пункта от електоралната си тежест.

Освен между ПП и БСП, противоборство може да се очаква и между ДПС и ДБ, като при силна финална част на кампанията, всяка една от двете формации би могла да се доближи до групата на водещите партии.

Според изследването, ако се запазят тенденциите към пети ноември ще има втори тур на президентските избори. При балотаж сигурни участници в него са настоящият президент Румен Радев и професор Анастас Герджиков.

За последните седмици е регистриран и лек ръст в дела на притесняващите се дали ще се справят с машинния вот – от 13% на 17%.

- реклама -