ваксини ваксиниране Екзакта
сн. БГНЕС

„Екзакта“: Близо 63% от българите мислят, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране

Немалко българи преосмислят позициите си за ваксинирането срещу COVID-19.

Това показват данни от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп“ за пълнолетното население на страната, проведено в периода 12-20 март със собствени средства сред 1005 пълнолетни лица в 123 гнезда в 90 населени места на страната.

Нагласите за ваксиниране търпят развитие на фона на нестихващата пандемия и постоянно нарастващия брой на заразените у нас от началото на март, констатират социолозите.

Според данните 40,6% от българите гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот.

Този дял е аналогично висок в различните обществени групи и прослойки от населението.
Други 6,7% посочват, че вече са се ваксинирали, а 15,5 на сто са се записали и чакат да се ваксинират.

Така, общо 62,8 на сто от интервюираните българи в настоящото изследване мислят, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране.

Към момента по-често посочват, че вече са се ваксинирали жители на столицата, образовани хора и лица на възраст между 40 и 50 години, както и такива над 60 години. Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години.

Делът на заявяващите, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства, е 37,2 на сто, като подобна позиция по-често се среща сред хора на възраст под 40 години и сред жители на малките градове и села в страната.

Сравнението на тези данни с предишни данни на „Екзакта“ по темата, показва, че доскоро колебаещите се как да постъпят започват да възприемат все по-отчетливо ваксинирането като условие за водене на нормален живот, коментират анализаторите. Според тях може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят именно в тази посока.

- реклама -