Екзакта: 48% от българите искат зимно часово време, 32% – лятно

часовниците часово време

48% от българите предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32%  искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас. Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно – лятното или зимното.

Данните са на „Екзакта Рисърч Груп”, която проведе национално представително проучване на обществените нагласи по темата. Н проучването, проведено в периода 28 септември – 5 октомври по домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 92 населени места.

Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години, сочат данните от проучването. От данните се вижда, че в обществените нагласи има превес позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно за страната ни.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора, коментират от „Екзакта Рисърч Груп” . Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор. Още повече, че въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен.

11 октомври е последният ден, в който всички граждани могат да дадат гласа си в допитването на сайта на Министерството на енергетиката. Министерството трябва да изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни в бъдеще.