Еквадор

Еквадор призна, че е спрял интернета на Джулиан Асанж

Властите в Еквадор признаха, че са прекъснали достъпа до интернет на живеещия като бежанец в посолството им в Лондон Джулиан Асанж. САЩ отрекоха да са искали официално подобна мярка.

По-рано от организацията „Уикилийкс” съобщиха, че посолството на Еквадор в Лондон е прекъснало в събота интернет връзката на Асанж, след като в сайта бяха качени поверителни имейли на Демократическата партия на САЩ, злепоставящи предизборната кампания на Хилари Клинтън. Еквадор е прекъснал достъпа до интернет в събота, малко след публикуването на непредназначените за публикуване речи на кандидатката на демократите за Белия дом Хилари Клинтън пред инвестиционната банка „Голдман Сакс“.

Асанж получи убежище в еквадорското посолство в Лондон, където се укрива през последните няколко години, но ако излезе оттам ще бъде арестуван.

Сайтът „Уикилийкс“ публикува първата си информация през 2007 г. и оттогава досега през него са изтекли над 10 млн. секретни документа.

Дейността на Асанж и неговите сътрудници за първи път стига до световните медии, когато публикува ръководства за дейността на охранителите от затвора в базата на САЩ в Куба „Гуантанамо“. През 2010 г. следват разкритията за американските военни операции в Ирак и Афганистан. Сред публикуваните данни е и видео, което показва как американски хеликоптер стреля в Багдад по група невъоръжени цивилни, в това число и двама журналисти.

През същата година сайтът публикува и поредица от дипломатически документи от посланици на Вашингтон по света, които нанасят нов удар върху американската администрация.

Отново през 2010 г. Асанж е обвинен в изнасилване, извършено в Швеция – обвинение, което и до днес е причина за неговия принудителен престой в еквадорското посолство в Лондон. Така Асандж опитва да избегне екстрадиране в Швеция, което би улеснило връщането му в САЩ.

През юли тази година „Уикилийкс“ публикува имейли и документация на Демократическата партия, според които ръководството от самото начало е предпочитало да подкрепя предизборната кампания на Хилари Клинтън за сметка на тази на нейния опонент Бърни Сандърс.

Последните публикации разкриват тайни имейли на Хилари Клинтън.

- реклама -