Еквадор

Еквадор разреши еднополовите бракове

Върховният съд на Еквадор одобри еднополовите бракове – действие, което се смята за едно от най-важните решения в южноамериканската страна, съобщава АФП.

Конституционният съд обяви, че решението да се разреши сключване на еднополови бракове е прието с пет срещу четири гласа от деветте съдии на закрито заседание.

Така консервативната държава се присъединява към едва дузина други страни от Латинска Америка, които признават гей браковете.

„Това означава, че в Еквадор има по-голямо равенство, отколкото вчера, че признава, че човешките права трябва да бъдат за всички хора без дискриминация“, казва адвокат Кристиан Паула от фондация „Патка“, която предоставя правни съвети за около 10 еднополови двойки, които искат да се оженят в страната.

Четиримата несъгласни съдии твърдят, че за да се признаят еднополовите бракове, конституционната реформа трябва да бъде обсъдена в Народното събрание.

Густаво Медина, бивш председател на Върховния съд, каза пред АФП, че еквадорските власти са длъжни да спазват решенията на Конституционния съд, които са „задължителни и обвързващи“.

Еквадор признава де-факто гражданските съюзи между еднополовите двойки от 2015 година насам.

- реклама -