Екстремно време: Ураган върлува из страната, поривите на вятъра са 100 км

Екстремно време: Ураган върлува из страната, поривите на вятъра са 100 км.

Екстремни метеорологични явления в някои части от България. „По данни от автоматичните станции в района на Бобов дол, поривите на вятъра достигнаха 90-100 км/час“, съобщиха любителите метеоролози от „Метео Балканс“.

Хора от района потвърдиха, че поривите са много силни. Силен е вятърът и в Перник, съобщават жители. Към момента няма данни за щети.

През следващите дни ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд, на повече места и повече по количество в Източна България.

За утре Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код за значителни валежи в осем области от Южна и Югоизточна България. Той ще бъде в сила за Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

Очакваните количества на валежите са между 20 и 35 литра на квадратен метър. В нощта срещу вторник прогнозата е за валежи от дъжд, очаква се в Рило-Родопската област те да бъдат значителни.

Във вторник превалявания от дъжд ще има на много места в страната. Привечер над северозападните райони те ще спрат.

От сряда до петък ще е по-хладно – следобедните температури ще са между 8 и 13 градуса, а в часовете призори са възможни слани. В дните около Сирни Заговезни термометрите отново ще се върнат към по-приятни пролетни нива.

 

Урган върлува из страната, поривите на вятъра са 100 км, кога ще има сняг до края на март

Около началото на астрономическата пролет (на 20 март в 5:06 ч.) има изгледи да премине атмосферно смущение с валежи от дъжд. А след това – в периода 22-25 март предстои по-осезаемо захлаждане. Преобладаващите валежи в равнините ще са от дъжд. Макар че някои метеорологични модели допускат снеговалеж и на по-малка надморска височина. Ако този сценарий се реализира, нощните и сутрешните температури ще паднат около и малко под нулата, а през деня термометрите ще показват между 5 и 10 градуса.

- реклама -