Екстремен студ сковава Северна Америка

Рекордни снеговалежи и вълна полярен студ сковаха Северна Америка. Температурите на места достигнаха рекордните -50 градуса по Целзий.

Северна Дакота е известна със студените си зими, а днес там термометрите паднаха до -21 градуса. Хората си останаха по домовете масово и като цяло всякакви дейности на открито в град Минът, където бе регистрирана рекордно ниската температура, са ограничени. Бездомник почина от студ на автобусна спирка в град Синсинати, Охайо.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо предупреди хората да внимават по времена тази студена вълна, която се очаква да продължи до 2 януари. В северната част на щата се очаква температурите да паднат до –40 градуса по Целзий.

Недалеч от Ниагарския водопад и почти до границата с Канада в град Иъри, който е в най-северната част на щата Пенсилвания, само за 48 часа е паднал 1.5 м сняг. Той е бил придружен от силни ледени ветрове. Местните власти обявиха извънредно положение и призоваха хората да не излизат от домовете си. Метеоролозите отчитат, че рекордът от 22 ноември 1956 г. с 51 см сняг, е задминат с много на коледния ден тази година, когато само за 24 часа се натрупа снежна покривка от 86 см. Падналия за две денонощия сняг там – 147см. също е бил с много рекорда от 1958г.Като цяло – с 245 км. паднал сняг, този декември се оказа най-снежният в историята на Иъри. „Екипите за почистване на снега са мобилизирани и са постоянно навън, но просто не могат да смогнат на темпото,с което той се трупа“, каза представител на спасителните служби.

Студената температурна вълна е още по-екстремна в Канада, където северната част на Онтарио очаква температури до -50 градуса по Целзий. Според метеоролозите там обаче, извънредно явление са не екстремно ниските температури, а по-скоро площта, на която те се разпростират и продължителността на изключително студеното време.

Предупреждения за опасно студено време са направени за провинциите Квебек, Онтарио, Манитоба, Саскачуан и Албърта. Там температурите са паднали и се очаква да продължат да падат много под обичайните за тези места -10, -20 градуса по Целзий.

- реклама -