шишарки
сн. БГНЕС

Екстравагантен шеф гости клиентите си с десерт от шишарки

Наричат го „готвач на дивото“. Зад прозвището стои финландският шеф Юрки Цуцунен, които се е специализирал в приготвянето на храни от дивата природа.

В центъра на финландската култура е залегнала максимата, че всеки човек има право да се наслаждава на даровете на природата, в това число на вкусните такива. Когато обаче си мислите за нещо вкусно, шишарките от елхите вероятно са последното нещо, което ще ви дойде наум.

сн. БГНЕС

Готвачът обаче решил да спретне екстравагантно меню на своите клиенти и ги гостил точно с такъв десерт – шишарки в сладък сироп.

Шеф Юрки е известен в страната си с вечерите, които организира. Всички продукти в блюдата са събирани лично от него из горите и полята на родната му Финландия. Сред тях са глухарчета, див хрян, детелини, листа от бреза и разбира се шишарки от смърч и бор. Идеята на нестандартния шеф е да предизвика интерес към екологичното хранене и опазването на природата.

сн. БГНЕС

Колкото до техния вкус, опиталите ги разказват, че те след като се сотират в сладкия сос, те омекват и имат ядков аромат.

- реклама -