Египет

Екстеншъните за коса били познати още в древен Египет – СНИМКИ

В нашето съвремие екстеншъните за коса са страшно модерни и много дами прибягват до тази малка хитрост за да сменят редовно прическите си. Или просто защото им се иска да имат по-дълга коса, но нямат търпение тя да порасне.

Прическите днес са част от модата и са също толкова важни, колкото и това какви обувки или чанта носим.

Повечето хора мислят, че екстеншъните са съвременна иновация, подобно на пластичната хирургия. Но, историята бързо ще ги опровергае. Защото на Земята всичко ново е добре познато старо.

Доказват го древните египтяни, които хилядолетия преди нас са знаели не само как да строят монументално или как да запазват мумифицираните тела на своите владетели. Сега с изненада научаваме, че те вероятно са и първите, които са имали фризьорски салони. И не само това – египтянките също са използвали кичури коса, които са прикрепяли към главата си в опит да бъдат модерни и красиви.

И това се случва преди цели 3 300 години!

В гробището на град Ел Амарна, който е бил столица на Египет по време на царуването на фараона Ехнатон, учени са направили изненадващо откритие. Там са били погребани жени, които не само имали екстеншъни, но някои са носели дори перуки. Те варирали от тъмни къдрици до светло кафяви прави коси.

Една от древните египтянки е била погребана с повече от 70 кичура коса, които и до днес си стояли закрепени към главата й.

„Това беше прическа с много сложна структура, защото всички кичури бяха с различна дължина. Бяхме изумени от това откритие“, споделя Джоланда Брос, която е част от арехологическия екип, изследващ Амарнския период.

Учените установили, че особено популярни в този град били семплите, но стегнато направени плитки, сплетени от три кичура коса.

Белите си коси, по-възрастните дами в Египет пък оцветявали с къна. А най-любим цвят им бил кафявото с медни подтонове.

- реклама -