ФБР

Ексшефът на ФБР Джеймс Коми говори пред Сената

Днес сенатът ще изслуша бившият директор на ФБР Джеймс Коми. Той беше уволнен от Тръмп, докато разследваше връзката на Русия с президентските избори в САЩ.

Частният адвокат на Доналд Тръмп Марк Касовиц заяви, че президентът се чувства „абсолютно реабилитиран“ след публикуваните писмени показания на Джеймс Коми.

В своя изявление Косовиц каза, че Тръмп е „доволен“ от факта, че бившия директор на ФБР „най-сетне е потвърдил информацията, че президентът не е бил разследван във връзка с руснаците“.

„Президентът се чувства изцяло и абсолютно реабилитиран. Той е готов да продължи напред със своите цели“, каза още Касовиц.

Джеймс Коми, Хилари Клинтън разследване имейли ФБРОпонентите на Тръмп обаче не са на същото мнение и според тях ситуацията с Коми доказва всъщност опитите на президента на възпрепятства правосъдието.

По-рано бившият директор на ФБР Джеймс Коми потвърди в писмена декларация пред Конгреса, че Доналд Тръмп е поискал от него да спре разследването за бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин, който бе замесен в афера за евентуална намеса на руската страна в изборите в САЩ.

Разказвайки за среща на четири очи, състояла се на 14 февруари в Овалния кабинет, Коми пише, че Тръмп е разговарял с него за разследването на Флин и му е казал: „Надявам се, че ще можете да намерите някакъв начин да спрете това, да оставите Флин. Той е добър човек“.

По думите на Коми това искане се е отнасяло за всяко разследване на „неверните показания на Флин относно неговите разговори с руския посланик през декември, но не и за по-общо разследване за евентуална намеса на руската страна в предизборната кампания на Тръмп. „Все пак беше обезпокоително, като се има предвид ролята на ФБР като орган за независими разследвания“, казва Коми.

Той разказва и детайли за вечеря в Белия дом на 27 януари, по време на която Тръмп му казал: „Имам нужда от лоялност, очаквам лоялност“.

„Не помръднах, не казах нищо и не промених изражението на лицето си“, пише бившият директор на ФБР, описвайки настъпилото „неудобно мълчание“. Когато президентът в края на вечерята е повдигнал отново въпроса за лоялността, Коми е отговорил, че президентът „винаги ще може да разчита на неговата честност“.

Декларацията от 7 страници бе публикувана от комисията по разузнаване в Сената. Джеймс Коми ще свидетелства пред комисията в четвъртък.

- реклама -