Турция, експлозия, фабрика, пиротехника, фойерверки

Експлозия във фабрика за фойерверки в Турция: Най-малко двама души са загинали, а 74 ранени

Двама души са загинали, а 74 души са ранени, от които един е в тежко състояние след експлозия за фабрика за фойерверки в Турция.

Ранените са настанени в болници.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в изявление във връзка с експлозията, която стана около обяд във фабрика за пиротехника в град Хендек, окръг Сакария.

По думите му причината за пожара все още се разследва.

Персоналът на фабриката наброявал 189 души. А производствените съоръжения – на брой 15 – са разположени върху 160 декара площ, посочи още Ердоган, предаде БТА.

В района на експлозията избухнал пожар. Предвид опасността заради това, че производствените съоръжения са само на около 3 км от селището Хендек, хеликоптери и самолети от въздуха участват в гасенето на пожара, изпратени са пожарни екипи и от съседните окръзи.

Преди малко Ердоган съобщи, че пожарът е овладян.

Експлозията във фабриката била толкова силна, че се чула от много места, някои от които били на 50 км разстояние.

Буквално за секунди фабриката се превърнала в огромно огнено кълбо, небето се покрило с плътни черни облаци, съобщиха медиите.

В момента на експлозията във фабриката се намирали 110 тона експлозиви.

Председателят на турския Червен полумесец Керем Кънък отправи предупреждение към гражданите в района да държат затворени прозорците и вратите на домовете си. „Нека гражданите да не излизат навън, за да не дишат дима. Ако има много дим, нека да поставят мокри кърпи на прага на домовете. Химическият състав на газа може да порази здравето на хората“, каза той.

Има твърдения,че експлозията е причинила изтичане на радиация.
От службата за бедствия и кризи отрекоха тези твърдения. Според техен представител става дума за производствена злополука и няма източник на радиация.

Междувременно при експлозията много хора излезли на улиците, смятайки, че става земетресение.

- реклама -