Леверкузен, химически завод, експлозия
Снимка: Дойче веле

Експлозия в химически завод в Леверкузен

Взрив разтърси индустриален парк в западногерманския град Леверкузен.

Германската федерална служба за гражданска защита и помощ при бедствия класифицира експлозията в обекта Chempark, експлоатиран от Currenta, като „изключителна заплаха“.

Според  ДПА експлозията е станала във в отсека за резевоари.

Петима служители са изчезнали, а няколко са ранени.

Chempark призова жителите на Леверкузен, който се намира на 20 километра северно от Кьолн, да „влизат на закрито и да държат вратите и прозорците затворени“.

Вестник Kölner Stadt-Anzeiger съобщава, че инцидентът е станал в инсталация за изгаряне на боклук в химическия парк, разположен в квартал Бюриг.

Полицията в Кьолн публикува в туитър, че затваря няколко магистрали заради „големи щети“.

На място са изпратени пожарникари и превозни средства за откриване на замърсяване. Свидетели казаха, че взривът се е чул на голямо разстояние, някои съобщават, че силата на експлозията е счупила прозорците им.

За момента не е ясно какво е причинило взрива.

Големият облак черен дим може да се види и от Кьолн, който е на около 18 км от Леверкузен.

Според уебсайта на Chempark в индустриалния парк за химическата промишленост работят над 30 компании, включително Covestro, Bayer, Lanxess и Arlanxeo. По-рано телевизионният оператор WDR цитира свидетели, че са чули експлозия и са видели издигащ се дим на мястото на производителя на химикали „Байер“ (Bayer).
Bayer и химическата фирма Lanxess продадоха през 2019 г. Currenta на Macquarie Infrastructure and Real Assets за 3,5 милиарда евро. Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) е един от водещите алтернативни мениджъри на активи в света.

 

- реклама -