Тексас взрив експлозия Грандкамп

Експлозия с амониев нитрат: „Тексаското бедствие“ от 1947 година убива повече от 580 души

Експлозията в Бейрут, която отне живота на 100 души и рани повече от 4000 е причинена от 2750 тона амониев нитрат. Те са били съхранявани в опасен стар склад в продължение на шест години.

Оказва се обаче, че историята познава по-страшен инцидент с амониев нитрат от този:

Катастрофата в Тексас Сити става на 16 април 1947 г. в пристанището на залива Галвестън.

Това е най-смъртоносната промишлена авария в историята на САЩ и една от най-големите неядрени експлозии в историята.

Регистрираният във Франция кораб SS Грандкамп, който акостира в пристанището, пристига от Хюстън, където пристанищните власти не разрешават товарене на амониев нитрат.

Веществото, използвано за тор или взривове, е произведен в Небраска и Айова и е транспортирано до Тексас Сити с железопътен транспорт, преди да бъде натоварен в Грандкамп.  Произведено е в патентован процес, смесен с глина, вазелин, колофон и парафинов восък, за да се избегне слепване при влага. Опакован е в хартиени чували, след това се транспортира и съхранява при по-високи температури, което повишава неговата химическа активност.

На 16 април 1947 г., около 8:00 ч., в трюма на Грандкамп е забелязан дим. През следващия час опитите за гасене на огъня или поставянето му под контрол са напълно неуспешни – след всяко усилие да потуши, огънят се връща, придружен от червено сияние.

Малко преди 9:00 ч. капитанът на кораба заповядва на хората си да „изпарят“ трюма – метод за гасене, при който се вкарва пара за гасене на пожари, за да се запази товара. Това едва ли е било ефективно, тъй като амониевият нитрат произвежда собствен кислород, като по този начин неутрализира гасящите свойства на парата. Тя може да е допринесла за пожара, като превръща амониевия нитрат в азотен оксид, като същевременно усилва и без това високата температура в трюма на кораба.

Огънят привлича зрители по бреговата линия, които смятат, че са на безопасно разстояние.

В крайна сметка налягането на парата вътре в кораба избива люковете, а жълто-оранжевият дим изскача навън. Необичайният цвят на дима привлича още повече зрители. Те забелязват, че водата около кораба кипи от горещината и пръскащата се вода, докосваща корпуса, се изпарява в пара.

Тръгът и палубата започват да се издуват, защото налягането на парата се увеличава вътре.

В 9:12 ч. Амониевият нитрат достига прага за експлозия с комбинация от топлина и налягане.

Съдът експлодира, причинявайки големи разрушения и щети в цялото пристанище.

Огромният взрив предизвиква вълна висока 4,5 метра. Още в първия момент на експлозията са разрушени близо 1000 сгради на сушата. Унищожен е завода на Monsanto Chemical Company, което от своя страна предизвиква подпалването на рафинерии и химически резервоари на брега на морето. Падащи бали от горящ канап от товара на кораба допълват щетите. Два самолета, които са се намирали в небето в близост буквално са издухани. На 16 км, половината от прозорците в Галвестън са разбити.

Взривът изхвърля във въздуха почти 5 760 тона корабна стомана, някои от парчетата със свръхзвукова скорост.

Човешките жертви са повече от 580, включително всички, останали на борда на Грандкамп.

Хората, освен един член на доброволната противопожарна служба на Тексас Сити, са убити при първоначалната експлозия на доковете, докато се борят с огъня на кораба. Тъй като пожарите бушуват из целия Тексас Сити, първите пожарни първоначално не могат да стигнат до мястото на бедствието.

Първата експлозия запалва амониевия нитрат в близкия товарен кораб High Flyer.

Екипажите прекарват часове в опит да отрежат кораба от котвата му, за да го преместят, но без успех. 15 часа след експлозиите на борда на Грандкамп, High Flyer също избухва, събаряйки близкия SS Wilson B. Keene като убива поне още двама души и увеличава щетите. Едно от витлата на High Flyer  впоследствие е намерено на близо километър и половина във вътрешността.

Сега то е част от мемориален парк.

Причината за първоначалния пожар на борда на Грандкамп никога не е установена.

Възможно е бедствието да е предизвикано от изхвърлена предния ден цигара, което означава, че товарът на кораба е тлеел през цялата нощ, докато бъде забелязан сутринта на деня на експлозията.

Катастрофата в Тексас Сити се счита за най-тежката промишлена авария в историята на Америка.

Свидетели сравняват картината на пораженията с Нагасаки след атомната бомба.

От жертвите са идентифицирани 405 души, а 63 никога не са идентифицирани. Последните останки са поставени в мемориално гробище в северната част на Тексас Сити близо до езерото Мозес. 113 души се водят изчезнали, тъй като не са открити никакви части от тях. В това число влизат пожарникари, които са били на борда на Грандкамп, когато той е експлодира.

Повече от 5000 души са ранени, като 1784 са приети в 21 районни болници. Повече от 500 домове са разрушени, оставяйки 2000 бездомни. Пристанището е напълно унищожено, както и много предприятия. Имуществените щети са оценени на 1,1 милиарда долара.

- реклама -