арести

28 убити и най-малко 60 ранени при две експлозии на летището в Истанбул

28 души загинаха, а най-малко 60 други са ранени при две експлозии на летище Ататюрк в Истанбул. Шестима от пострадалите са в критично състоние. Терористичният акт е дело на трима души – две камикадзета, които са се взривили и още един, въоръжен с автомат Калашников, който е открил безразборна стрелба по хората на международния терминал на летището.Експлозия на летището в Истанбул

Официалните власти съобщиха, че полицията е окрила огън по двама от терористите, точно преди да преминат през първия скенер. Тогава те са се взривили. По данни на Sky News третият атентатор се издирва.

На аерогарата се намират голям брой линейки, както и специални полицейски части. В първите минути таксиметрови автомобили са откарвали ранени към болници. Всички входове и изходи на летището са затворени. За момента никой не е поел отговорност за атентата.

Експлозия на летището в ИстанбулЛетище Ататюрк е третото по големина в Европа. Само портовете в Лондон и Париж са по-натоварени като трафик. 60 милиона пътници минават през него годишно. Аерогарата е нащо като въздушен хъб – през него се осъществяват много връзки от Европа към Близкия Изток и Азия. Поради тази причина мерките за сигурност са изключително затегнати – трябва да бъдете на летището поне три часа предварително, за да преминете през всички проверки.

Турция беше залята от вълна от терористични атаки през последната година. Атаките дойдоха и от Ислямска държава и от ПКК. Като част от коалицията срещу ИД, Турция позволи на приятелски самолети да извършват мисии над съседните Ирак и Сирия от нейна територия.
Кюрдската работническа партия се активизира след избирането на Реджеп Ердоган за президент и опитите му да изтласка кюрдското малцинство извън власта. Само в началото на месеца терористичните нападения на ПКК взеха 17 жертви.

 

- реклама -