Дрезден експлозии джамия конгресен център

Експлозии в Дрезден. Две бомби се взривиха в джамия и конгресен център, няма пострадали хора

Акт на ксенофобия

Две бомби бяха взривени в джамия и в конгресен център в германския град Дрезден.  Като причина за инцидентите полицията посочва ксенофобски и националистически мотив.

При двата взрива няма пострадали хора. Самоделните бомби са избухнали около 20 ч. местно време снощи и са нанесли щети по вратата на джамията. Имамът и семейството му са били вътре.

Дрезден експлозии джамия конгресен център

Взривът в близост до международния конгресен център пък е принудил намиращия се до него хотел да евакуира посетителите си.

Въпреки че никой не е поел отговорност за атаката, ние предполагаме, че става въпрос за ксенофобски мотив“, заяви полицейският началник на града Хорст Кретцшмар. „Ние също така подозираме връзка с празненствата този уикенд по повод Деня на обединението на Германия“, допълни той.

Дрезден, който се намира в източната част на Германия, е родното място на антиимигрантското движение ПЕГИДА. От града започнаха и масовите протести на ПЕГИДА, насочен срещу мигрантите и бежанците в страната.

В понеделник в Дрезден ще се проведат празненства по повод 26 години от обединението на Източна и Западна Германия, на които ще присъства канцлерът Ангел Меркел и президентът Йоахим Гаук.

- реклама -