Експертиза: Пробитата цистерна в Хитрино не е била годна за експлоатация

Съдебна експертиза посочва, че пробитата цистерна в Хитрино не е била годна за експлоатация. Експертизата бе представена по време на днешното заседание по делото в Шуменския окръжен съд.

Обвиняеми по делото са машинистите от Русе Димитър Михнев и Радослав Петков, управлявали дерайлиралата през 2016 г. влакова композиция. При инцидента загинаха 7 души, а други 14 пострадаха.

Според документите, до които са имали достъп експертите, последният сертификат за годност на пробитата цистерна е от 2013 година. Тогава е било вписано, че цистерната има две места, на които, дебелината й е по-малка от стандартите.

„Изглежда, че не са обърнали внимание тези проверяващи органи, които са го правили. Формално е разрешена от лице, което е описано в делото. Някакъв румънски, не бих казал, че е оторизиран орган”, каза вещото лице проф. Валери Стоилов.

По време на изследването на цистерна е станало явно, че има места, където дебелината се увеличава. „Има нарастване на дебелината на материала, след като има такова нещо, трябва да се почисти отвътре и трябва да се измери истинската дебелина на метала”, добави Стоилов и уточни, че щом се констатира някакво несъответствие – то би трябвало да се отстрани.

Експертите са категорични, че техническото състояние е по-важно от факта, че цистерната е произведена през 1971 година.

„Отговорността в случая не е на превозвача, а на този, който предава влака за превоз. Отговорността на превозвача е да закачи само вече композирания влак и да го превози безопасно до неговото местоназначение”, заяви адвокат Ивайло Йорданов.

По време на представяне на друга експертиза стана ясно, че епицентърът на взрива се намира в единия от имотите. Там бе открита печка, сочена за източник на възпламеняването. Това обаче не може да се каже с категоричност.

- реклама -