Експертиза: Печка е причинила взрива в Хитрино

Съдът прие заключенията на допълнителната пожаро-техническа експертиза

Контактната мрежа не е причина за въпламеняването на изтеклия газ в Хитрино на 10 декември 2016 г. Взривът е станал от 3 до 5 минути след излизането на влака от релсите. Такова е заключението на допълнителната пожаро-техническа експертиза. Поредното заседание по делото „Хитрино“ се гледа днес в шуменския окръжен съд.

Другият извод, който са направили експертите е, че източникът на запалването е горяща печка близо до железопътните линии. Според защитата обаче експертизата не е обективна и не почива на обективни данни и обстоятелства. Адвокатите на обвиняемите машинисти твърдят, че направените изчисления и определените стойности не са по несъмнени данни, е изложените данни и обстоятелства не могат да служат за нуждите на настоящия процес.

Хитрино
Снимки: МВР

Съдът отхвърли иска на защитата и прие, че няма основания допълнителната пожаро-техническа експертиза да не бъде приета към настоящия момент. Нейната цел е била да съобрази новопостъпили, несъобразени при предходната експертиза обстоятелства, на които допълнителната е отговорила. Заседанието продължава с изслушване на жп експертиза за детайлирането на влака.