Искрен Веселинов, Емануил Йорданов, неизбежна отбрана текстове закон

Експерти в спор за неизбежната отбрана: Ще се въоръжат ли хората?

С промените в Наказателния кодекс, касаещи неизбежната отбрана, не се противопоставя живот на собственост и няма замисъл за въоръжаване на хората. Това е едно детайлизиране на текста и дава възможност на човек да си търси правата.
Това заяви по бТВ Искрен Веселинов, депутат от Обединени патриоти, който е и вносител на поправките за неизбежната отбрана.
Според Веселинов в настоящия текст имаме право на защита, когато в жилището се влезе с взлом или с насилие.
„По-малко стреснат ли си, когато видиш срещу себе си нападател, влязъл с шперц или през отворения прозорец. Имаме осъдителни присъди на хора, които им разбиват вратите, защитават се със законното си оръжие и въпреки това са осъдени”, отбеляза Веселинов.
Обсъжда се не институтът за неизбежната отбрана, тоест случаите, в които човек има възможност да се защити, а кога той превишава пределите на тази неизбежна отбрана и кога не, каза още Искрен Веселинов.
Емануил Йорданов, адвокат, бивш министър на вътрешните работи, припомни, че опит за промяна по отношение на неизбежната отбрана е правен и преди 20 години и тогава Конституционният съд в свое решение по конституционно дело номер 13 през 1997 година, се произнася, че въпросните текстове противоречат на конституцията.
„Не мисля, че с тези предложения се поощряват убийствата, но ми се струва, че се внася неяснота в закона, ако тези промени бъдат приети на второ четене. Най-голямата неяснота идва от начина, по който са формулирани нормите”, каза още Йорданов. 
Има опасност от извършването на умишлено престъпление под прикритието на неизбежната самоотбрана, заяви Йорданов за Фокус.
„Действащият текст на НК, чл. 12 дава достатъчна възможност на хората да се защитават от противоправно нападение срещу тях. Проблемът в България е, че нивото на правосъзнание е много ниско. Не се разяснява на хората какви са законовите възможности и техните права. От там идват и объркванията, защото никой не мисли за това , че няма как да има неизбежна отбрана тогава, когато си застрелял някого в гърба, защото човек не може да върви с гръб към теб, за да те нападне“, отбеляза Емануил Йорданов.
Той каза още, че за сигурността на хората в малките населени места са необходими адекватни мерки, които не са свързани с промяна на закона. Проблемът има поле за дискусия, в която да се включат специалисти, занимаващи се с Наказателно право, добави бившият вътрешен министър.
- реклама -