карантината, намаляват, коронавирус
сн. БГНЕС

Експерти: Само определени тестове за антитела могат да служат за доказване на преболедуване

Експертните съвети по „Клинична имунология“, вирусология и клинична лаборатория излязоха със заключение кои са надеждните тестове за антитела, които биха послужили за маркер за защита срещу COVID-19.

Условието е изследването да се прави на 3 месеца. Становищата са публикувани от здравното министерство.

Мнението им беше поискано преди дни, за да се реши могат ли хора с много антитела, които не са регистрирани в системата след официален тест, да получат зелен сертификат.

В документа се посочва, че определени тестове доказват наличие на имунна защита, но е нужно изследване на три месеца.

Очаква се въз основа на тези препоръки здравните власти да вземат окончателното решение дали ще се издава зелен сертификат за наличието на антитела.

Някои здравни експерти обаче все още остават скептични към тестовете за антитела като метод за доказване на имунна защита. Според проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология в МУ – София тези тестове много лесно могат да бъдат фалшифицирани.

„Националният експертен съвет трябва да вземе решение дали хората с антитела могат да получат зелен сертификат. Наистина има много хора, които са изкарали болестта на крак и имат антитела. Протекцията обаче при ваксинираните е много по-висока, отколкото при тези, които са изкарали вируса“, обясни специалистът пред Нова телевизия.

По думите му сегашният пик на смъртността при COVID-19 е в следствие на високата заболеваемост.

„Сега берем плодовете на тези няколко седмици, в които имахме нарастващ брой случаи. Когато си на първо място по смъртност, трябва да има брутални мерки, ако се цени човешкият живот. Или не правим нищо и стигаме до подобни черни рекорди, или се опитваме като общество да се хванем за ръце и да минем през това нещо заедно”, каза още професорът.

По думите му лекарствата, които в момента се тестват за лечение на коронавирус, трябва да започнат да се приемат до няколко дни след заразяването, за да имат ефект.

- реклама -