Експерти прогнозират: 1 долар скоро ще струва 1 евро

Съвсем скоро доларът може би ще струва колко 1 евро, твърдят икономисти, цитирани от CNN. Цената на щатската валута постепенно се увеличава покрай избирането на Доналд Тръмп за нов президент на страната. В същото време еврото отслабва и поставя двете валути в сблъсък.

През последните месеци доларът скочи с цели 9% и в момента струва 0,96 евро. Това е най-високото му ниво от 2003 г. насам.

Тенденцията смело води до прогнози за паритет – това е, когато $1 е на стойност €1.

Последният път, когато това се случи, беше през 2002 г.

Според Адам Слейтър от Оксфорд Икономикс до паритет вероятно ще се стигне към края на следващата година. Други експерти смятат, че ключовото психологическо ниво го достигне дори по-рано.

Федералният резерв на САЩ разчита на повишаване на лихвените проценти, което би трябвало да подобри американската икономика, но и да доведе до покачване на цените. Междувременно Европейската централна банка разшири своята програма за стимулиране на икономиката и държи лихвените проценти на рекордно ниски нива за подпомагане на икономиката и повишаване на инфлацията.

Инвеститорите са привлечени от по-високи лихвени проценти и по-силни икономики, защото очакват по-добра възвращаемост на парите си, което тласка долара нагоре. Европа по същество е обратната страна на монетата.

Новоизбраният президент Тръмп също играе роля в уравнението на валутата, защото обеща да намали данъците и да подкрепи инфраструктурните проекти.

- реклама -