Стефан Янев, отчет кабинет правителство, министри, проф. Христова, Росен Стоянов

Експерти: Правителството обяви отчет, а направи политическа оценка

Пресконференцията на служебното правителство, обявена като отчет на работата му през последния месец, представлява една политическа оценка.

Около това мнение се обединиха в ефира на бТВ политическият психолог проф. Антоанета Христова и проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в Нов български университет.

Според проф. Стоянов следва да бъдат разграничени действията на служебното правителство през периода му на управление от пресконференцията във вторник.

„Това е политическа оценка. И като казвам това, имам предвид, че тя е категорична, но със сигурност е оценка, която може да интерпретираме „някъде там“ в политическия спектър. Не трябва да забравяме, че служебното правителство е правителство, назначено от президента на републиката. Той пък – подкрепен преди 5 години от определена политическа партия, издигнат от нея и затова е избран. В този контекст трябва да разглеждаме тази политическа оценка на състоянието на България. А тя е субективна, бих казал, с цялата отговорност, която поемат тези персони, заставайки в публичното пространство. Отговорност за верността на своите твърдения“, коментира Стоянов.

Според него в изказванията на брифинга е имало и комуникационен проблем, тъй като твърденията за корупция например, са обвинения, които може да отправи съдът, а не служебният премиер. Вчера министрите от кабинета определиха завареното от тях в институциите като хаос, блато и безстопанственост.

Според проф. Христова те са се държали като „клас в състезание как да обвиним, да обидим, да покажем лошите качества на другарчето от съседния клас“.

„Най-големият проблем на „класа“ е, че това, което ни представиха, бяха повече епитети, повече съществителни, които обясняват и описват отношение и категоризация – етикиране, на това, което виждат, но нямаше глаголни форми, нямаше действия, нямаше факти“, посочи Христова. Според нея министрите не са били достатъчни подготвени, което проличало от съкратеното време за въпроси от страна на журналистите.

- реклама -