НАП

Експерти по киберсигурност: Не е изключено случаят с данни от НАП да е координирана атака срещу българските институции

„Не е изключено да се твърди за координирана атака срещу българските институции“. Това заяви пред БНТ експертът по киберсигурност Любомир Тулев във връзка с хакерската атака срещу НАП.

„Начинът, по който е предоставена информацията с този мейл, говори, че по-скоро има външна намеса. Не е изключено да се твърди за координирана атака срещу българските институции.

Любомир Тулов уточни, че мейлът е изпратен чрез руския мейл провайдер „Яндекс“.

По думите му в петък Комисията за защита на личните данни е получила сигнал от медия, че имат уязвимост на сайта си. Няколко дни по-късно има разпространение за теч на информация от НАП. Любомир Тулов заяви, че за момента не се знае нищо конкретно, информацията е предварителна и спекулативна. По думите му със сигурност службите са реагирали мигновено.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията това може да е съвпадение. Преди да е минала проверката на службите всяка информация е спекулативна.

По думите на Тихомир Безлов не се знае дали има помощ отвътре, но вероятно става дума за хакерска атака.

Дали Русия стои зад това нещо? По-скоро съм склонен да не вярвам, просто е използван мейл провайдера, известен с това, че се опитва да пази личната неприкосновеност на своите потребители“, каза експертът.

Безлов допълни, че този мейл провайдер по-трудно сътрудничи и ще е интересно да се види в това отношение дали ще сътрудничи.

„Ние сме имали и други такива инциденти с изтичане на информация и хакерски атаки, които минаваха през руския сървър“, каза той.

И двамата гости в студиото бяха категорични, че ако това се окаже истинска хакерска атака, ще говорим за безпрецедентен случай на теч на информация у нас.

- реклама -