сн. БГНЕС

Експерти от СЗО спешно в Индия – изучават новия вирус, който разболя 800 души

Специалисти от Световната здравна организация (СЗО) се присъединиха към усилията за изучаването на новата болест в индийския щат Андхра Прадеш, съобщи за РИА Новости представител на СЗО.

Вчера стана ясно, че жител на гр. Елуру е починал от неизвестна болест, а повече от 300 души бяха приети в болница със същите симптоми. Индийското министерство на здравеопазването съобщи, че е създадена специална група за изследване на неизвестното заболяване.

Двама сътрудници на СЗО, занимаващи се с мониторинг на епидемиите, оказват подкрепа на здравните власти в щата Андхра Прадеш, посочи представителят на СЗО.

Той съобщи, че индийското правителство е изпратило допълнително медици и екипи на Спешна помощ в град Елуру. Специалисти от водещи медицински учреждения в страната също са се присъединили към усилията за изследване на новата болест.

Събират се проби от вода за изследване, добави той.

Първите случаи на неизвестната болест в Индия се появиха през уикенда. Вече са заразени над 800 души, съобщи представител на местните власти.

При жителите със симптомите на неизвестното заболяване са наблюдавани припадъци, световъртеж, глабоволие, пяна на устата. Сред хоспитализираните има много деца. Тестовете им за коронавирус са били отрицателни.

Засега не е установена причината за заболяването. Извършени са кръвни изследвания, взети са проби на костен мозък, извършена е компютърна томография на мозъците на някои пациенти.

Изданието „Times of Indiа” писа, че причина за новото заболяване може да са токсични хлорорганични съединения и препарати за защита от комари.

- реклама -