Експерти опровергаха мита за вредата от солта

Голямата консумация на сол допринася незначително за развитие на сърдечно-съдови болести и за увеличаване на риска от смърт, съобщи Лента като се позовава на резултатите от ново изследване.

„Резултатите от изследването ни съответстват на тези от широко мащабни проучвания за връзката между употребата на сол и сърдечно-съдовите болести или риска от смърт и не потвърждават широко разпространеното мнение, че дори малкото количество сол е вредно“, заяви Салим Юсуф от университета Макмастър в Канада на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж.

По думите му, единствено прекомерната употреба на сол – над 6 грама дневно, има неблагоприятно въздействие.

Наскоро учени от Исфаханския кардиологичен институт в Иран установиха, чередовната консумация на неосолени ядки намалява риска от смърт вследствие на сърдечно-съдови болести.

- реклама -