злато

Експерти очакват ръст в цената на златото

Експерти очакват ръст в цената на златото.

Цената на златото има още потенциал за ръст в следващите месеци – на фона на проблемите с банковата индустрия в САЩ и деветото поредно повишение на основните лихви в най-голямата икономика в света.

По думите на експерти, металът може скоро да достигне рекордните си нива и да остане на тази територия дълго време.

„Последното повишение на лихвите от страна на Фед може да доведе до нов ръст в цената на златото,

на фона на понижението в доходността по облигациите и поевтиняването на щатския долар“, казва пред CNBC Тина Тенг от компанията за финансови услуги CMC Markets.

Според Тенг, цената на златото може да скочи до 2 500-2 600 долара за тройунция.

Инвеститорите се насочиха към златото след фалита на няколко щатски банки, както и след придобиването на швейцарската Credit Suisse от UBS.

Цената на златото скочи вчера с близо 2% – до 1 988 долара за унция. В понеделник стойността на благородния метал премина границата от 2 000 долара за първи път от март 2022 г.

От началото на месеца, или по-точно след фалита на SVB, златото е поскъпнало с 10%.

„Продължаващите покупки на злато от страна на централните банки предвещава по-високи цени в дългосрочен план“, смята Ранди Смалууд от Wheaton Precious Metals.

Той прогнозира, че стойността на метала ще се повиши до 2 500 долара за тройунция.

Търсенето на злато през 2022 г. достигна 11-годишен максимум след големи покупки от централните банки по света. Те придобиха 1 136 тона злато, което не се беше случвало от 55 години насам.

От Fitch Solutions прогнозираха, че цената на метала ще достигне рекорда си от 2 075 долара за тройунция в следващите седмици.

От компанията посочват в своя анализ, че прогнозата им се базира на световната финансова нестабилност.

Фед

Федералният резерв на САЩ повиши лихвите в сряда с нови 0.25 пр. п. – до най-високото ниво за последните близо 15 г.

Това доведе до поевтиняване на щатския долар, което по принцип означава ръст на всички активи, търгувани в долари, включително и златото.

„Фед ще трябва да избере между по-висока инфлация или изпадане на икономиката в рецесия. Двете опции са предпоставка за бичи настроения при златото“, казва Ники Шийлс, главен анализатор по металите в MKS Pamp.

Според нея, цената на благородния метал ще се повиши до 2 200 долара за тройунция.

Поевтиняването на щатския долар може да окаже позитивно влияние на златото, според мнението на анализатора на ценни метали Джеймс Стийл от HSBC.

Той смята, че инвеститорите обичат сигурността на златото и държавните ценни книжа в периоди на финансови сътресения.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено