Експерти: някои храни не трябва да се мият. Вижте кои са!

Според експерти някои храни не трябва да се мият преди готвене, но кои са те?

Месото, пилешкото и рибата не трябва да се измиват с вода, тъй като подлежат на термична обработка. Това казва в интервю Михаил Лебедев, експерт в Центъра за молекулярна диагностика на Централния изследователски институт по епидемиология, цитиран от dariknews.bg.

В същото време плодовете и зеленчуците билките трябва да се изплакнат обилно под течаща вода преди консумация.

Измиването на пиле също може да причини замърсяване, когато други храни се готвят на същите повърхности.

Той добави, че дори зеленчуците, които са маркирани като „готови за консумация“ на опаковката,

би било добра идея да се изплакнат с вода.

Освен това Лебедев призова да не се пренебрегват прости правила за хигиена. Както и да се обръща внимание на нарушенията на условията за съхранение, транспортиране и приготвяне на продуктите.

Ето всички храни, които не трябва да се мият преди готвене:

  1. Яйца

Кокошите яйца първоначално са покрити с естествен филм, който е едва забележим за човешкото око. Той ефективно предпазва жълтъка и белтъка от бактерии, които могат да проникнат под черупката отвън. Тази „патина“ се почиства лесно, особено ако черупката е леко напукана. Изтриването ѝ ще доведе до това, че частта от яйцето под черупката ще бъде много по-слабо защитена от вируси, отколкото е била първоначално преди контакта с водата.

2. Сурово пиле и риба

Пилешкото месо и рибата в никакъв случай не трябва да се мият под вода, най-вече защото вероятността от отравяне се увеличава няколко пъти. Когато изплаквате храната в мивката, бактериите остават по нея и в същото време попадат върху открити повърхности (пръски могат да попаднат и върху плота, където сте сложили други съставки).

Те се разпространяват бързо и по този начин се предават на други продукти, които сте получили предварително. Ето защо единственият правилен вариант е веднага да приготвите пилето или рибата, без да губите време за миене и почистване. Също така не забравяйте да измиете добре ръцете си веднага след работа със сурови храни. И да избягвате да докосвате други съставки, които са мръсни или дори леко влажни.

3. Червено месо

Измитото червено месо може да бъде много по-вредно от пилешкото или рибата. Ситуацията с него е принципно същата. Но освен това изобилието от вода ускорява процеса на разпространение на бактерии върху парчето месо. Често появата дори на малко количество вода не може да бъде избегната. Затова избършете парчето с хартиена салфетка, за да се отървете от излишната влага, и най-важното – съхранявайте маринованото месо в хладилника и не го изваждайте предварително.

4. Паста

Много хора вярват, че струя вода, изплакваща както сварената, така и несварената паста, ще я спаси от залепване. Всъщност по повърхността на макаронените изделия вече има нишесте. Благодарение на това готовият продукт се комбинира по-добре със сос или друга добавка. Няма смисъл да се отървавате от тях, това само ще доведе до обратен резултат и пастата ви ще изглежда прегоряла. А най-неприятното е, че ще загуби вкуса си.

5. Лук

Въпреки че идеята за измиване на лука преди готвене може да изглежда странна за някои, някои хора правят точно това. Защо е грешно: За да се отървете от мръсотията и микробите, просто отстранете горния слой на кората, който предпазва зеленчука от вредни частици. Сапунената вода, която попада във вътрешните слоеве, ще увеличи вероятността от отравяне.

6. Гъби

Дори да ви се е сторило, че гъбите изглеждат мръсни, не трябва да ги миете под вода, особено с химикали. Гъбите са много податливи на влага, така че е по-вероятно да абсорбират не само вода (което ще доведе до загуба на вкуса и омекнал вид). Но и вещества, съдържащи се в сапунените разтвори, които са вредни за хората. За да отстраните незначителни петна, използвайте суха кърпа избършете продукта старателно.

7. Зеленина

Ако купувате пакетирани зелени зеленчуци в супермаркета, на тях вероятно ще има поставен надпис, указващ, че марулята или руколата вече са били обработени. Следователно не е необходимо да губите вода и време. Освен това, поради тази причина зелените зеленчуци могат да станат по-отпуснати и по-малко вкусни. Това правило не се отнася за растенията, които сте закупили от селскостопански магазин или пазар.

 

- реклама -