Василев Минасян икономика инвестиции

Експерти: Не умеем да привличаме чуждестранни инвеститори, дори българските капитали изтичат в чужбина

„В тази благоприятна икономическа обстановка в света България би трябвало да постигне по-голям растеж. Нещо повече: би трябвало да изпреварим Румъния, както преди 15 години, когато бяхме по-богати от тях“.

Това мнение изрази бившият икономически министър Николай Василев в студиото на „Европа сутрин“.

Според него основната причина в липсата на реален ръст в икономиката е неумението ни да привличаме чуждестранни инвестиции.

Това се дължи на лош имидж на държавата, липсата на реформи и структурни промени. Не сме атрактивни и сме много малки, смята той. Инвестициите са паднали 10 пъти за 10 години, твърди Василев.

На същото мнение е и икономистът проф. Гарабед Минасян.

Инвестициите са един много болезнен въпрос за нашата икономика, смята професорът. В последните години дори се наблюдава изтичане на български инвестиции към чужбина. По предварителни данни за 2018 година около 3 милиарда евро напускат страната, съобщи той. А инвестициите вътре в страната са замръзнали.

Николай Василев изрази съжаление, че в тези добри години, в сравнение с предишната петилетка, не сме успели да натрупаме по-голям фискален излишък. Това са добрите години за спестяване, не за харчене, смята той.

Прекалено дълъг е положителния период и ще настъпи сътресение, прогнозира бившият икономически министър.

Няма магическа пръчка в икономиката, няма спешни мерки за превенция на кризите, заяви проф. Минасян. Трябва да се води последователна политика.

Николай Василев пожела две неща – концесия на летище „София“ и стъпки за присъединяване към еврозоната.

Какво мислят двама експерти за увеличаващата се пропаст между бедни и богати у нас? Вижте във видеото:

 

- реклама -