проф. Тодор Кантарджиев, менингит, бактерия, зараза, дете, детска градина

Експерти: Менингитът при децата се развива светкавично – за дни, а понякога за часове

5-годишното с менингит е починало миналия петък в болница в София. Това обяви в студиото на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев. По думите му в градината няма паника.

„Тествани са децата от групата на починалото, както и от съседните – около 30 деца и 8 души персонал. 11 деца имат микроба причинител на менингита. От персонала двама души са дали положителна проба. Вчера РЗИ организира тестване на още 250 деца”, поясни Кантарджиев.

И допълни, че понякога тежките инфекции се развиват много бързо, в рамките на дни и дори часове.

„Знаем много малко за случая. При всяка внезапна смърт се прави разследване. Там не се месим“, уточни той.

„Носителството на бактерии, които могат да предизвикат засягане на централната нервна система, имат много висока степен в детските колективи и училищата. Трябва да се търси веднага медицинска помощ. Писал съм писма многократно до всички директори на детски лечебни заведения да се изпраща материал за бактериален менигит в Националния център по заразни и паразитни болести. Можем да поставим диагнозата за часове”, каза още професорът.

И допълни, че РЗИ е наредило да се направи дезинфекция в детското заведение.

„Мисля, че час по-скоро градината може да започне работа. Децата, които взимат антибиотик в рамките на 2 дни, вече са безопасни. Заразата се предава само от човек на човек”, обясни Кантарджиев.

„Изследване преди 3 години показа, че 72% от децата в детските заведения в София имаха този микроорганизъм“, допълни проф. Кантарджиев пред БНТ.

От 2011 г. у нас се прилага ваксина за менингит, но не е част от задължителния календар, допълни експертът.

„Най-важното е хората да не се плашат, да не се създава излишна паника. Вчера проведох разговор със заинтересованите родители, просто да ги успокоя“, допълни проф. Кантарджиев.

Пред bTV епидемиологът д-р Христина Бацелова коментира, че бактериалният менингит е доста тежка инфекция и може да протече под различни форми, а най-опасни са безсимпромните преносители.

Тя обясни, че на 1 болен се падат около 2000 здрави заразоносители.

„След преболедуване също може да има период, в който се отделя бактерията и може да я разпространяват. Риск представлява за кърмачетата, децата между 1 и 7 г. Обикновено се разпространява в организирани колективи“, допълни тя.

При възрастните често заболяването преминава безсимптомно.

При децата обаче може да се стигне и до летален изход. Д-р Бацелова посочи, че симптомите са повишена температура, главоболие, болки в крайниците, дразнене от светлина. Инкубационният период е между 2 и 10 дни. Предава се по въздушно-капков път.

„Тази инфекция не е прекалено заразна. Ако я сравняваме с варицелата, там имаме над 95% контагиозен индекс, а тук той е много малък – около процент. Трябва да се тестват контактните на положителни случаи“, заяви лекарят.

Епидемиологът уточни, че бактериалният менингит се лекува с антибиотици, в някои случаи обаче те не помагат

- реклама -