Брекзит гласуване Мей Великобритания

Експерти: Мей е в пълен шах, твърд и болезнен Брекзит става все по-реален

„Очакваше се Тереза Мей да загуби гласуването за сделката за брекзит, но никой не очакваше да е с такъв голям резултат. Това е най-големият провал, откакто е измислен британският парламент, никога премиер не е губил с 232 гласа разлика”.

Това каза бившият външен министър Ивайло Калфин по бТВ.

Според него това е историческо събитие – най-голямата загуба на британски премиер.

Великобритания иска да излезе, от формална гледна точка, ако нищо не се случи март месец тя ще излезе от само себе си от ЕС, коментира Калфин.

Според бившия външен министър все по-възможно става излизане без споразумение.

„Джереми Корбин не поиска оттегляне на молбата за излизане от ЕС, той поиска този вот на недоверие с идеята да направи правителство и да предоговаря нови условия“, отбеляза той.

Според него тези, които искат да спрат Брекзит във Великобритания, нямат достатъчно добро политическо представителство.

„Политическата отговорност и здравият разум в най-старата демокрация – Великобритания, не надделяха. Цели 230 гласа не достигнаха, за да бъде одобрено споразумението“, това коментира евродепутатът Ева Майдел.

В момента в британския парламент няма мнозинство “за” сделка, за предоговаряне, въобще мнозинство, което да се обедини “за” нещо.

Според нея българите и останалите над 3 милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще запазят статута и правата си дори и Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение за преходен период до края на 2020г. или 2022г. Такова уверение е получил главния преговарящ за ЕС Мишел Барние от британското правителство.

„Очакван беше неуспеха на Тереза Мей. Отблизо 100 години управляващата партия не е събирала толкова ниско мнозинство. Редица сигнали имаше, че няма да се приеме споразумението с ЕС. Това отвори много въпроси“, коментира разгрома на Мей и евродепутат Емир Радев.
„Оттук нататък ние в ЕС се готвим за различни сценарии и твърд „брекзит“. Има аварийни мерки, които се приемат в момента, но, разбира се, го има и вариантът да се отложи „брекзита“, да не е в края на март. Това ще постави редица въпроси, включително с избора на Европейски парламент, защото в момента не се предвижда да се провеждат избори във Великобритания. Това ще обърне всичко, ако мине датата след края на май месец“, каза още Радев.
„Единственото сигурно е, че няма нищо сигурно в цялата ситуация.
През 2016 г. беше проведен референдума. Оттогава минаха три години и тези на 15 години са станали на 18 и те ще живеят този период след „брекзита“. Така трябва да си зададем въпроса – не трябва ли да има втори референдум? След това имаше нови избори. Те загубиха подкрепа консерваторите, така че не бива да се оправдават с този реферундум“, смята и Момчил Неков.
„Лидерите на Европейските институции направиха всичко възможно да постигнат обща европейска позиция. Тя беше много конкретна, тя беше добър вариант за излизане чрез споразумение. Направиха се редица компромиси, но ясно се подаде сигнал, че повече компромиси няма да има. Така че оттук нататък предоговаряне едва ли ще има, с изключение на някои леки детайли. Но позицията на европейските лидери е твърда. Оттук нататък топката е в полето на Великобритания“, категоричен бе Радев.
„В рамките на 3 дни Тереза Мей трябва да предложи план „Б“, нека да видим какъв ще е той. Позицията на ЕС27 е ясна – има някои малки компромиси, които могат да бъдат направени, но смятам, че организирано излизане на Великобритания е най-добрият вариант“, завърши Момчил Неков.

- реклама -