Експерти казаха чакаме ли нова COVID вълна наесен

Експерти казаха чакаме ли нова COVID вълна наесен. Не се очаква нова COVID вълна наесен, но се очаква висока заболеваемост от други респираторни вируси и инфекции. Това каза пред NOVA пулмологът и специалист по вътрешни болести д-р София Ангелова.

От 1 април PCR тестовете сe

прехвърлиха на пулмолозите. Ще се получи смесване на потоците с остри респираторни инфекции, предвижда специалистът.

“Когато хората започват да боледуват, острите състояния трябва да бъдат пренасочени от личния лекар към специалиста, а ние сме малко.

Считаме, че ще настане хаос през

есента, когато дойде моментът на високата заболеваемост”, каза още д-р Ангелова, но е категорична, че нова вълна не се очаква. По думите й в мометна в София има около 25 пулмолози, а в малките населени места има случаи, в които 1 пулмолог обслужва цял район.

“Нашите кабинети са със запълнение

графици за 2 седмици напред заради пост-COVID синдрома”, каза специалистът. Д-р Ангелова обясни, че симптомите на постковид синдрома оттичат, а след това се завръщат, затова е нужен преглед при специалист.

“Да не се притесняват хората и да бъдат

търпеливи към нас”, призова тя.

“Хубавото е, че тези симптоми изчезват с времето”, допълни д-р Ангелова и поясни, че движението и активният начин на живот помагат за по-бързото преодоляване на този синдром.

 nova.bg

- реклама -
error: Съдържанието е защитено