Борислав Цеков, Пламен Киров, избори, машинно гласуване, промени
Снимка: Кадър бТВ

Експерти: Избори се печелят с гласове, а не с трикове в процедурите

В новия състав на Централната избирателна комисия има малко юристи и е възможно да се стигне до хаос на предстоящите избори.

Това мнение изрази докторът по конституционно право Борислав Цеков в ефира на бТВ. Според него не се очаква конституционна криза и подобни твърдения са хиперболизирани.

„Промените, които внесоха, с въвеждането на изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, е доста съществена поправка, направена в 12 без 1 минута.

Машинното гласуване е авантюра и неслучайно никъде в Европа го няма“, допълни той.

Цеков прогнозира, че най-вероятно машинното гласуване ще бъде отменено след предсрочния вот, защото очаква проблеми със софтуера.

Бившия конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров заяви, че у нас има „традиция“ Изборният кодекс да се „ремонтира“ преди вот.

Според него изборите се печелят с гласове, а не с трикове в процедурите.

Проф. Киров обясни, че няма срок, в който Конституционният съд да се произнесе по жалбата на ГЕРБ за новите изборни правила. „Той не е пожарна команда. По принцип срокът е един месец, но тъй като става въпрос за атакуване на много текстове, най-вероятно няма да успее да се произнесе в двумесечния срок, в който ще се проведат изборите. Имам чувството, че там като с една фадрома са наливани текстове, забравяйки Конституцията – организацията и редът за провеждане на изборите се определя със закон“, каза още той.

По думите му в машинното гласуване крие рискове, но целта му е да се решат два основни проблема – недействителните бюлетини и попълването на протоколите.

- реклама -