Анна Кръстева Валерий Тодоров турски посланик изказване език политика

Експертен коментар: Изказването на турския посланик е израз на налагане на политика на индентичност

Недопустимо е в присъствието на българския премиер да бъдат подхвърляни подобни реплики, бих ги нарекъл политически закачки, и да се поставя министър-председател в позиция да се оправдава.

Това коментира журналистът Валерий Тодоров в студиото на Европа сутрин с Диана Радева, по повод скандала с изявлението на турския посланик у нас за интензивно изучаване на турски език в училищата.

Излиза, че инвестицията не е икономическа, а политическа, коментира Тодоров. Това означава ли, че ние като правим инвестиция в чужбина трябва да искаме местните хора да учат български? И кое налага персоналът да бъде подбиран с изискване за владеене на турски? Това означава ли, че оборудването или друго е на турски език?

Независимо от оправданията, които бяха разпространени от турското посолство и обяснението, че думите на Улусой са извадени от контекста ясно се вижда, че като цяло изказването му е в тази посока. Трябва да бъдат предпазвани чуждите инвеститори от това да поставят подобен вид условия, когато се намират на българска територия.

Това не е коректна намеса във вътрешните работи на страната ни, смята Тодоров. Разочарованието на българската страна е много по-голяма от тази на турската. Трябва да се спазва коректност.

Има ярък израз на промяна от един вид политика в друга, коментира политологът проф. Анна Кръстева.

Това е доминиране на политика на идентичности, смята тя. Където езикът, а след това  и културата има все по-голямо значение. И второ, всички други политики губят своята автономност и те започват да играят на политика на идентичности. Тази политика е водеща при определени страни и политики – което е и огромната разлика между Ататюрк и Ердоган.

Дълго време тази политика на идентичност вървеше заедно с икономическата политика в Турция, заяви Кръстева. Сега доминира другата.

Избори има и в Турция – битката за Истанбул е важна за Ердоган. Този тон на конфронтация беше зададен от Доналд Тръмп и виждате докъде доведе това. Опозицията е силно мобилизирана за това да докаже, че изборите са спечелени по демократичен начин. А залогът е толкова голям,че Ердоган и правителството използват всеки повод, като тази инвестиция в Кърджали, за да наложи тази визия на света за турското величие и език, които трябва да доминират.

Каква Европа ни очаква след избори за европейски парламент? Вижте още в разговора:

 

- реклама -