мълния, мъж, буря, Софиямълнии, инж. Радослав Калчев, стадион

Експерт за инцидента с мълния, при който загина човек: Защитата на стадиона не е сработила

„Или гръмотевичната защита на стадиона не е сработила, или не е направена като хората и трябва да се обследва“.

Това заяви експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев за инцидента, при който треньор загина от мълния на футболен мач в ефира на бТВ..

„Инцидентът е станал в 18:35 ч. и на 16-17 секунда на следващата минута пада мълнията със сила 16 килоампера. Тя се разделя на три части, като първата поразява човека на стадиона, втората пада на 300 метра по-далеч от мястото, а третата е на около километър от мястото“, обясни Калчев.

По думите му стадионите би трябвало да имат защита. Според Калчев мократа настилка определено е спомогнала за инцидента. „Това е природно явление, което възниква на около 20 км над земята. На повърхността има много лидери и кой точно ще си избере мълнията – няма как да предвидим“, категоричен е Калчев.

„Трябва да има превенция за защита от мълнии, да се отчита влажността на настилката. За да се защитим краката трябва да са събрани. Ако сме високо в планината трябва да бягаме към по-ниско. Да не сме близо до реки и други водоеми“, съветва експертът.

Над 20 хиляди души годишно умират, ударени от мълнии, казва и климатологът проф. Георги Рачев, най-много от жертвите са били на открито.

- реклама -