Италия, ваксинация, коронавирус

Експерт: Ваксината срещу стареене помага срещу нелечими болести като Паркинсон и Алцхаймер

В Япония учени разработват ваксина срещу стареене. Има ли формула за дълголетие? По темата в студиото на Nova News говори молекулярният биолог от БАН доц. Милена Георгиева.

„Ваксината въздейства само на остарелите клетки. С нея тялото само ги елиминира и се самоподмладява“, разкри тя. И допълни, че процесът на стареенето започва отвътре.

„Не е достатъчна външната грижа. Сред външните фактори са стрес, нездравословно хранене и физическата активност. Забавянето на стареенето е свързано със спирането на съпътстващите процеса заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, както и сърдечно-съдовите. Това е ключовото, не е само суета“, обясни доц. Георгиева.

По думите й ваксината срещу COVID-19 пък помага за предотвратяване на тежко протичане на болестта, но няма как да ни спаси от заболяване. „Това е фина технология тялото само да изработва имунитет. Аз съм ваксинирана, както и дъщеря ми. Единственото, което може да се случи с нея, е да не причиниш зло на най-близките си хора“, смята тя.

За нея стимулът за пенсионерите не е начин да се мотивира ваксинацията, но хората са объркани и може би това ще им помогне да се решат. „Комуникацията, базирана на наука, смятам за задължителна при правилния избор за здравето“, заяви още ученът.

- реклама -