Кольо Парамов, Димо Гяуров, офшорни зони, пари, сметки, разследване, Досиетата Пандора

Експерт след „Досиетата Пандора“: 24 млрд. долара са изнесени от България в офшорни зони

За периода 2001–2010 г. имаме над 24 млрд. долара изнесени от България към офшорни зони. Това заяви финансовият експерт Кольо Парамов пред bTV.

По думите му 5 млрд. долара са изнесени от България за Панама през 2005 г. при управлението на Сергей Станишев. Подобни суми към същата дестинация са изнесени и през следващите години.

Коментарът на експерта идва след голямото журналистическо разследване „Досиетата Пандора“. В него се посочват имената на световни лидери, политици и престъпници, укривали средства в офшорни зони. В него фигурират и имената на двама българи, един от които е бившият депутат от ДПС Делян Пеевски.

„Офршорните зони и компании са начин за заобикаляне на закона, но тяхното време вече изтича и това се показва именно от Досиетата „Пандора“, заяви Парамов.

„Офшорките се ползват за неплащане на данъци, пране на пари от криминални дейности и финансиране на тероризъм. Затова не мога да си обясня двойствения стандарт в много държави. От години само се приказва, нищо не се прави“, коментира бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

Според него този двоен стандарт личи в Европейският съюз, където са били правени „черни и бели списъци на офшорни държави“, но санкции няма.

„Между 200 и 600 млрд. долара губят държавните бюджети в цял свят по оценка на МВФ заради действието на офшорни зони“, каза още Гяуров.

147 имена, свързани в България, се очаква да излязат от Досиетата „Пандора“ до Нова година, прогнозира Парамов. Сред тях със сигурност ще има публични личности, категоричен е Гяуров.

„Най-трудни са нещата в първия етап при започването на разследване, но веднъж започне ли такова, всяка една държава е длъжна да предостави информация, независимо дали има или няма офшорна зона“, коментира Гяуров.

Бившият шеф на НРС посочи, че със съвременните технологии, всичко може да бъде проследено.

Според Парамов влизането ни във еврозоната ще затегне контрола и проследимостта на трансферите, Двамата експерти са съгласни, че излизането на Досиетата „Пандора“ нямат нищо общо с вътрешнополитическата ситуация у нас.

- реклама -