Експерт: Сегашното саниране трябва да бъде прекратено

За подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната са предвидени над 1 милиард лева.

Това заяви  за БТА акад. Ячко Иванов, председател на Научния комитет на международната конференция „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения“, чийто домакин бе Варненският свободен университет.

Според него обаче е задължително да се извърши дълбоко саниране. Досегашната практика – облицоване отвън и поукрасяване, трябва да бъде прекратена, посочи Иванов.

По думите му основната цел е да бъде удължен жизненият цикъл на сградите, да се оправят вътрешните инсталации.

Експертът не скри, че при такъв тип саниране е редно да има финансиране и от собствениците на жилищата, което ще стане трудно.

В това отношение е редно държавата да се намеси и да се мисли за нисколихвени дългосрочни кредити или някакви други механизми, които да улеснят хората, обясни Иванов.

През първите 5 месеца на годината 7,5 на сто от строителните фирми, вписани в професионалния регистър, са прекратили дейността си.

Очаква се през следващите няколко месеца още поне 500 да направят същото, прогнозира още акад. Ячко Иванов.

Строителният бранш е най–големият работодател в Европа, посочи експертът. Той уточни, че секторът дава 9,9 процента от Брутния вътрешен продукт на континента.

Той осигурява хляб на 14,9 милиона работници, допълни Иванов. Освен това от сектора зависят – пряко или косвено, още над 43 милиона служители от други индустрии.

През последните години браншът изпитва затруднения в цяла Европа, допълни Иванов.

По думите му у нас причините строителните компании да спират дейността си са много. Като основни той посочи неразплащането с фирмите, както и липсата на нови проекти на общините и държавата.

- реклама -