Eксперт разкри колко оръжие изнасяме и за къде

Експерт разкри колко оръжие изнася България и къде отива то. В интервю за NOVA NEWS Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията посочи, че сред страните е и Украйна.

„Лицемерие е да се твърди, че не изнасяме оръжие за Украйна. Нашата индустрия, специално военната част, е в много висок риск от руски „мокри“ операции. От 2015 г. насам имаше опити за убийства на Гебрев, сина му и изпълнителния директор на завода“, обясни той.

„Имаше и серия от бомбени инциденти, експлозии, „нещастни“ случаи в български полигони и складове. Инциденти с продукция на Гебрев имаше и в Чехия през 2014 г.“, посочи още Безлов. Според него тази част от индустрията ни трябва да бъде изключително внимателна.

„Държавата трябва да се опита да осигури сигурност на тези предприятия с охрана. Руските офицери от ГРУ продължават да са проблем. Индикатор ще е, ако има инциденти в тези заводи у нас в следващите седмици. Разликата е, че през 2015 г. руските служби влизаха свободно в България. Сега има повече препятствия“, добави Безлов.

Експертът потвърди, че България е много голям фактор в износа на оръжие, специално муниции.

„През 2017 г., по време на войната с ИДИЛ, България надмина рекордите отпреди този период – изнесе продукция за нещо от порядъка от 1,2 млрд. евро. Цяла Източна Европа изнася в този момент малко повече. Става дума предимно за муниции, в които сме специализирани“, отбеляза Безлов.

Източник: Стандарт

- реклама -