мълния защита експерт

Експерт: При пряко попадение на мълния, шансовете за оцеляване са нулеви

При пряко попадение на тока на мълния, шансовете за оцеляване са нулеви.

Силата, с която мълния удря, е сравнима с удар от влакова композиция с 10 – 15 вагона, пълни със стока.

Това каза в ефира на bTV експертът по мълниезащита Радослав Калчев.

Мълниезащитата на строежа, където вчера работник беше ударен от мълния и почина, не си е изпълнила функцията, но явно контролът е занижен, защото той изобщо не е трябвало да работи по време на бурята, заяви Калчев.

По време на буря са недопустими каквито и да е строителни, монтажни или технологични дейности, посочи той.

„За мен контролът на подобни съоръжения е изключително занижен и от страна и на държавата, и от страна на инвеститорските контролни органи. Ако имаше такъв контрол и правилна организация на труда, тези хора нямаше да са на строителната площадка по време на бурята“, каза Калчев.

Видимо на дадения обект има някаква мълниезащита в съседство на корпуса, където е станал инцидентът – мълниепренос с изпреварващо действие, който би трябвало със зона от 50 – 60 метра на защита да прехване мълнията и да предотврати този инцидент. Теоретично и на злополучния корпус трябва да има такава защита. На практика най-вероятно инвеститорът или този, който е изграждал системата, е разчитал на мълниеприема на съседния корпус, каза експертът.

Цялата площадка, на която са работили двамата мъже, е покрита с арматура.

Арматурното желязо привлича тока на мълния и това е създало идеални условия за възникване на удар. Най-малкото тези хора не е трябвало да са върху покривната част по време на бурята, повтори Калчев.

По думите на експерта не е възможно жертвата да е предизвикала удара – каквото и да е носел, на фона на огромното количество метал на покрива, приносът му е минимален и нищожен.

В съседство с обекта има подстанция и тя би могла да създаде предпоставка в тази зона да се привлече ток на мълния, но останалите причини също не са маловажни, така че не може да кажем, че тя е виновна за това събитие, каза още експертът.

Калчев развенча мита, че гумени ботуши могат да спасят човек – те биха могли да помогнат при битов ток, но не и при мълния.

При буря човек най-малкото трябва да се прибере на закрито, да не се застава под дърво, до метални стълбове или други съоръжения, които биха привлекли тока на мълния, и задължително над него трябва да има някаква защита, каза той.

 

- реклама -