парно, ток, поскъпване, КЕВР, газ, цени

Експерт: Очаква ни тежка зима, най-сериозният удар ще е в столицата

„Предстои ни тежка зима, цените се движат нагоре. Най-сериозният удар ще бъде върху столицата, върху топлинната енергия, поне 5-10% ще се повиши“. Това заяви в „Денят започва“, Иван Хиновски, депутат от „Има такъв народ“, председател на Комисията по енергетика в парламента.

По думите му основните причини за увеличението на природния газ са пазарните процеси и растящите цени на емисиите.

Според Иван Хиновски много търговци спекулират с цените. Той допълни, че единствено Комисията за енергийно и водно регулиране може да налага санкции.

„Състоянието на „Топлофикация София“ е много тревожно“, каза още Иван Хиновски.

При нас също трябва да бъдат взети мерки, както в другите държави, като например в Гърция, настоя Хиновски, според когото един служебен кабинет не може да направи нищо. Единствената инстанция, която може да реагира и да санкционира е КЕВР, но останалите не могат да направят нищо.

„Народното събрание е пред разпад, а аз получавам обаждане от колегите да направим още едно заседание на комисията. Ние отворихме кутията на Пандора с горещите проблеми на отрасъла“, категоричен бе Хиновски. Иван Хиновски отбеляза, че депутатите в Комисията по енергетика са направили много неща, но проблемите пред българската енергетика, които се замитат са – бъдещото на ТЕЦ Марица-изток 2 и „Топлофикация“ София.

Хиновски настоя в подхода за решаването на бъдещето на комплекса „Марица-изток“ създаването на специализирано предприятие, което ще буферира голяма част от работещите в предходния период, когато минната дейност постепенно намаляла.

- реклама -