Иван Нейков, пенсии, данъци, увеличение

Експерт: Новите пенсии деформират модела, може да се наложи увеличение на данъци

Увеличаването на пенсиите, предложено от служебното правителство на Румен Радев, може да доведе до промяна на пенсионния модел у нас и увеличение на данъците. Това смята бившият социален министър Иван Нейков. По думите му до увеличение на данъците може да не се стигне още от януари, но никой не дава гаранции, че няма да се случи скоро след това.

„От януари догодина няма да се налага увеличаване на данъците и осигуровките, за да се плащат увеличените пенсии, но не се знае от следващите месеци“, каза Нейков пред Нова ТВ.

„Ще изпаднем в ситуация, в която вече повече от половината от парите за пенсии ще идват от данъци. Това деформира самия пенсионен модел – той вече не е на базата на осигуровки, а съвършено друга философия, която може в един момент да доведе до сериозни промени“, допълни Нейков.

И обясни защо това е проблем:

„Пенсионният модел на България е направен така, че и и теоретично не може да се стигне до момент, в който няма да има пари за пенсии, защото те се плащат от осигуровките на днешните работещи. Когато обаче не стигат парите от осигуровки, тогава недостатъчните средства идват от републиканския бюджет, т.е. от данъците на обществото“, обяснява Нейков.

Затова често самите пенсионери сами си изплащат пенсиите, плащайки ДДС-то на продуктите, които купуват.

Според Нейков тази зима не се очаква хиперинфлация, но няма как да няма никаква инфлация.

„В последните няколко години свикнахме с много ниска инфлация, имахме години с дефлация и каче ли забравихме проблема с инфлацията. Няма как обаче да има и икономически ръст, и спад на цените. Това е нещо като дървено желязо. Има ли ръст – при всички положения цените растат. Плюсът си върви с минуса”, обясни Нейков.

„До голям степен с това се обяснява покачването на цените. Има обаче и външни фактори. В Германия имат най-високата инфлация за последните 25 години. Ние сме изключително тясно свързани с икономиката на Европа, особено с тази на Германия”, каза още той.

И добави:

„Не трябва да гледаме на инфлацията като на внезапна катастрофа. Това беше процес, който беше прогнозиран”.

- реклама -