Експерт: Над 80% от сградите в София са без мълниезащита

Експерт: Над 80% от сградите в София са без мълниезащита.

„В София над 80% от сградите са без мълниезащита, особено старите блокове и кооперации. Те са имали такава при строежа, но масово при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани“. Това каза пред БНР инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита.

„Ако една мълния падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете поразени е много голяма. Но хората това не го знаят. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление“, поясни специалистът. Затова и по думите му гръмоотводът на съседа няма как да пази нас.

„Има действаща наредба за мълниезащита, която много ясно указва как се проектира гръмоотводна инсталация и какъв е периметърът на нейната защита“, уточни инж. Иванов. Той апелира онези, които искат да вземат превантивни мерки, да се обърнат към специалисти.

„Уредбата за мълниезащита е задължителна и контролирана при новото строителство и въвеждането на сградите в експлоатация“, посочи Христомир Иванов.

Във вторник вечерта трима души починаха, след като са били ударени от мълния. Инцидентът е станал в градинката при църквата „Свети Никола“ на ул. „Пиротска“ в София.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено