Александра Ксантаки експерт на ООН

Експерт на ООН: Няма проблем руски войници да участват на Олимпиада

Изявление на експерт на ООН, който е и съветник на Международния олимпийски комитет, предизвика гневни отзиви. Думите са на Александра Ксантаки – специален пратеник на ООН за детски права. Тя говори по време на специална среща, организана от МОК.

„Не мисля, че има смисъл да се изключват всички руски войници и военни. Това е дискриминация, защото в много други страни има активни военни. Те никога не са били изключвани от олимпийското движение. Само тези, които са директно замесени в престъпления срещу човечеството или в пропаганда на война, трябва да получат забрана да се състезават“, заяви Ксантаки.

Бордът на МОК има среща утре. На нея отново ще се обсъжда шансът атлети от Русия и Беларус да участват на игрите в Париж. Не е ясно и дали този съвет на експерт ще бъде взет под внимание.

Същевременно в съвместно изявление министерствата външните работи на Полша, Великобритания, Литва, Латвия и Естония подчертаха, че „не националността на спортистите определя тяхната роля, а фактът, че те са спонсорирани/подкрепени от своите правителства или бизнеси, подкрепящи режима в Кремъл, която продължава своята агресивна война срещу Украйна“.

„Няма нито една причина да се оттеглим от споразумението за изключването за руски и беларуски спортисти, определено от МОК преди повече от година, веднага след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна“, се казва в съвместното изявление.

Руски и беларуски спортисти са отстранени от повечето големи спортни събития вече година. Решението беше взето дни след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

- реклама -