Земетресение, Анталия, Турция

Експерт: Болници ще се срутят при следващ трус в Букурещ

Има риск някои болници в Букурещ да рухнат при следващо земетресение, предупреди в интервю за Дижди 24 Андрей Бачу, държавен секретар в Министерството на здравеопазването на Румъния, предаде БТА.

“Повечето болници са строени през 60-те и 70-те години на миналия век. Ако утре има земетресение, Клиничният институт „Фундени“ би се срутил. Има много малко нови сгради.

Реалността сега не е много по-различна отпреди пет, десет или 20 години”, коментира Бачу.

Той цитира анализ на Департамента за извънредни ситуации, според който при евентуално земетресение в Букурещ шест болници ще бъдатнапълно  разрушени, а 22 – частично разрушени.

“Половината болници в Румъния са изложени на средно ниво на сеизмичен риск. Именно затова заделянето на значителни средства за инфраструктура е приоритет”, допълни Бачу.

75 болници, подчинени на Министерството на здравеопазването, са класифицирани в зоната на сеизмичен риск. 15 са с голям сеизмичен риск, 60 са със сеизмичен риск втора степен, информира Диджи24.

“В случай на разрушително земетресение, властите са готови да изпратят около 7000 – 8000 пожарникари в зоната на бедствието, без да се засягат други мисии”, заяви междувременно ръководителят на Департамента за извънредни ситуации д-р Раед Арафат. В момента в Румъния има около 33 000 пожарникари, уточни той.

“През последните години инвестирахме много европейски и държавни средства в оборудването на интегрираната гражданска система за защита в Румъния по суша, по въздух и по море. Във всеки окръг имаме два контейнера или общо 90 в цялата страна с оборудване за търсене и спасяване. Има и определен брой пожарникари, обучени да го използват“, информира Раед Арафат.

- реклама -