кислород, МЗ, подкрепа, болници, лечение
Снимката е илюстративна

Експерт: Ако броят на хоспитализираните продължи да се увеличава, болниците остават без кислород

„Ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има кислород. При 11 хиляди души, нуждаещи се от кислород в болниците при предишната Covid вълна, производството на кислород не стигаше и купувахме от Румъния, Турция и Унгария, но те са сега са забранили износа и няма откъде да се купува“.

Това каза пред БНР Марин Димитров, изпълнителен директор на един от най-големите производители на медицински кислород в България и най-големият доставчик за болниците в страната.

Той подчерта, че в момента успяват да изпълнят всички доставки и работят на пълен капацитет за производство на медицински кислород:

„Вече поръчките и производството се изравняват. България има капацитет да задоволи нуждите от медицински кислород, но трябва да се забрани износът и да се приоритизират доставките към болниците. Това може държавата да го направи“.

„Очакваме нова среща с министерството на здравеопазването. Ще настояваме за приоритизиране на доставките към болниците, защото производителите на медицински и на индустриален кислород са едни и същи. Ще ми е интересно как ще се оправдае морално, ако един производител предпочете да изнася кислород, вместо да го даде за пациентите в болниците“, заяви Димитров.

Да се забрани износът на кислород от България – това посочи като единствен изход от ситуацията той.

- реклама -